Żurek i barszcz biały – jak je rozróżnić?

Jeśli szukasz barszczu białego, powinieneś odwiedzić ten adres.

Obecnie coraz rzadziej zjadamy obiady z dwóch dań. Z powodu ciągłego pośpiechu, a przez to potrzebę błyskawicznego nasycenia się, raz za razem omijamy zupy, ograniczając się do potraw niegdyś podawanych najczęściej jako to drugie danie. Lecz typowo polskie zupy, jak np. barszcz biały oraz żurek, będą nam towarzyszyć jeszcze długo. Nawet jeżeli własnoręcznie gotujemy je już tylko okazjonalnie, to cały czas stanowią one stały punkt na karcie dań barów oraz restauracji z polską kuchnią, jak również są zwyczajowo serwowane podczas obiadów bożonarodzeniowych i wielkanocnych.

Żurek to nie barszcz biały – Czy istnieje jeden uniwersalny przepis na barszcz biały i żurek?

Kiedy zapyta się Polaka o białą zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to błyskawicznie wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Sporo osób wręcz nie wie, że to dwa odmienne dania, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem zasadniczo żurek przygotowuje się z zakwasu mąki żytniej, barszcz biały z kolei – z zakwasu na mące pszennej. To jednak nie jedyna rzecz, która różni te zupy, chociaż powinno się stanowczo zaakcentować, że nie ma jednej kanonicznej receptury na żurek i drugiej na barszcz biały. Gotowanie jest wszak sztuką, a każda potrawa jest odbiciem wprawy kucharza i jego osobistych preferencji. Co jednak da się wskazać to fakt, że do barszczu białego na ogół wkłada się więcej grzybów oraz warzyw. Zabiela się go również tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu z mąki można wykorzystać sok z ogórków kwaszonych bądź z kapusty kiszonej. Z kolei z żurkiem temat jest nieco bardziej zagmatwany, ponieważ w ramach tej grupy zup wymienia się 3 rodzaje:
– niezbyt zawiesisty, lekki żurek, zabielany obficie śmietaną i przyprawiany pokaźną ilością majeranku, podaje się go zazwyczaj z jajkiem oraz pieczywem;
– kwaśny, zawiesisty żur przygotowywany przeważnie ze sporą ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kartoflami;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle zalewa się zakwasem żytnim bądź chlebowym.

Zakwas na barszcz biały i żur? Kupić, a może zrobić na własną rękę?

Przygotowanie zakwasu na wymienione powyżej zupy jest łatwe, chociaż nie zawsze pierwsze podejście kończy się sukcesem. W sieci zamieszczono dziesiątki przepisów na zakwas, z których warto skorzystać. Wykorzystując jednakże domowy zakwas powinno się zamierzać przyrządzanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Tym samym, jeśli ochota np. na żur najdzie was niespodzianie, warto kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, wystarczających na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych internetowych, jak i stacjonarnych, bez problemu znajdziemy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, na bazie których ugotujemy wyborny barszcz biały i żurek staropolski albo śląski.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]