
Chcesz kupić czerwony barszcz na zakwasie? Wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.
Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to danie tylko świąteczna, którą jemy na ogół w czasie Wigilii czy też hucznych rodzinnych zabaw okolicznościowych. Tam, gdzie tradycja spożywania dwudaniowych posiłków nadal się utrzymuje, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do innych potraw.
Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa na obiad, lecz także wyśmienita przekąska
Wydaje się, że barszcz czerwony to niezbyt trudny do ugotowania wywar z buraków, który sam w sobie nie jest bardzo pożywnym daniem. Jednakże właśnie jego lekko słodki, a przy tym kwaskowaty aromat powoduje, iż idealnie współdziała on z odmiennymi smakami. Potencjalnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest wiele – niektórzy wolą w nim kawałki kiełbasy, ziemniaki oraz jajko na twardo, inni wrzucają do niego uszka z mięsem, kapustą albo grzybami. Barszcz czerwony to znakomita strawa na obiad, lecz również pyszna przekąska albo ciepła kolacja – wrząca szklanka tej zupy rewelacyjnie podkreśli smak bułeczki drożdżowej z mięsnym farszem czy chrupiącego krokieta z pieczarkami.
Wypada wspomnieć, iż barszcz czerwony, o ile nie dodano do niego śmietany, nie jest zupą zbyt tuczącą. Danie to uznawane jest za zdrowe, ponieważ zawiera mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy, jak również sporo żelaza, przez co rekomenduje się je anemikom. Natomiast z uwagi na to, że fundamentem tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie z reguły zjada się ją z dodatkami mających w składzie znaczne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.
Barszcz czerwony smakuje najlepiej z dodatkiem zakwasu z kiszonych buraków!
Nie istnieje jeden przepis na barszcz czerwony – każdy kucharz korzysta z własnych ulubionych dodatków i w inny sposób doprawia tę zupę. Niektórzy wolą barszcz na ostro, należycie pieprzny, pozostali wsypują do niego łyżeczkę cukru, aby uwydatnić naturalną słodkość buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeśli przygotuje się go na zakwasie. Zupa na zakwasie z buraków kiszonych ma bardziej specyficzny, kwaśny aromat oraz wyrazisty czerwony kolor, a na dodatek zawiera więcej pożytecznych witamin i minerałów. Zakwas z buraków kwaszonych można oczywiście przyrządzać samodzielnie, jednak proces fermentacji – zależnie od panujących w mieszkaniu warunków – trwa w okolicach 7 dni. Jeżeli jednak znienacka nabierzesz ochoty na to danie, absolutnie nie musisz na nie czekać – po prostu kup zakwas na barszcz czerwony w butelce w markecie lub online.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]