
Jeśli chcesz kupić sok z kapusty kiszonej, koniecznie wejdź na superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.
Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znów powróciły na nasze stoły. Do kapusty i ogórków dołączają także nowe, dotychczas mniej popularne warzywa i owoce. Kiedy mówimy o leczniczych walorach żywności poddanej fermentacji nie można zapomnieć również o napojach takich jak maślanka, kombucza czy różnego rodzaju soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Głównie te ostatnie są godne uwagi – pozwalają prosto i szybko wprowadzić do naszego ciała substancje niezastąpione dla jego prawidłowego funkcjonowania.
Sok z kiszonej kapusty i buraków – jakie składniki w nich odnajdziemy?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający dużo substancji mających pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Najważniejszym komponentem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za proces fermentacji. Sok z buraków, ogórków bądź pozostałych kiszonek to też skarbnica witamin. Warte uwagi jest w szczególności wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już filiżanka tych soków dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto też pić ze względu na obecność witaminy K i E, witamin z grupy B, a także wysokie nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kiszonych buraków – czemu trzeba go spożywać?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z uwagi na zawartość bakterii kwasu mlekowego korzystnie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego. Na dodatek liczne witaminy poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy cukrzycy, depresji i szkorbutu, a także pomagają poradzić sobie ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody żołądka lub refluks. Stanowią one także ochronę w trakcie kuracji antybiotykami i pobudzają apetyt.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]