
Jeśli chcesz kupić ogórki kiszone w worku, powinieneś odwiedzić ten adres.
Na kanapce, w zupie, w sałatce warzywnej lub jako surówka do drugiego dania – kwaszone ogórki w naszej kuchni jemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, bowiem kiszone warzywa są jednocześnie smakowite, jak i zdrowe.
Kwaszone ogórki – z koprem, ząbkami czosnku bądź z innymi dodatkami
Kiszone ogórki to warzywa, które poddano naturalnemu procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest dość proste. Wykorzystuje się do tego pojemne gliniane garnki bądź drewniane beczułki, w których surowe ogórki zalewa się wodą z solą. Następnie kładzie się je na nie mniej niż 2 tygodnie w chłodzie, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Wielbiciele niezbyt kwaśnych smaków mogą skonsumować ogórki już po kilku dobach – ogórki tego typu to tak zwane ogórki „małosolne”. W podstawowym recepturze do zalewy wraz z ogórkami dodaje się czosnek i koper, aczkolwiek smak kwaszonych ogórków można urozmaicić także innymi dodatkami, między innymi kawałkami marchwi, ziarnami gorczycy lub liśćmi laurowymi. Naturalnie nie każdy ma czas ani wystarczająco miejsca w kuchni, by samemu przyszykować takie kiszonki. Nie każdy dysponuje również spiżarką albo piwnicą, w której może gromadzić żywność w większych ilościach. Nie znaczy to jednakże, że musimy odmówić sobie spożywania ogórków kwaszonych – zawsze możemy dostać je w sklepie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, tj. w workach z folii czy w pojemnikach, które bez problemu zmieszczą się w lodówce.
Jakie składniki odżywcze i witaminy zawierają ogórki kiszone?
Od wieków powszechne jest przekonanie, że sfermentowane warzywa korzystnie oddziaływają na ludzki układ pokarmowy. Dzieje się tak, gdyż wraz z kiszonkami spożywamy dobroczynne kultury bakterii, które pozytywnie oddziałują na florę przewodów pokarmowych i obniżają ich pH, wspomagając w ten sposób trawienie. Jednak to nie wszystko! Kiszone ogórki nie są kaloryczne (to około 12 kcal w 100 g), a jednocześnie zawierają między innymi witaminę D, C i E, witaminy z grupy B oraz niemało składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego działania organizmu, jak wapń, magnez, żelazo, fosfor i miedź. A co z zalewą po ogórkach kiszonych? Jeżeli doceniamy cierpkie smaki, nie warto wyrzucać jej po zjedzeniu warzyw. Lepiej wykorzystać ją do zupy ogórkowej lub wypić, ponieważ w miarę kwaszenia witaminy przenikają częściowo do soku. Trzeba jednak podkreślić, na kwaszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach znajduje się wszak duża ilość soli.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]