Cechy soli kłodawskiej i himalajskiej

Dalsze informacje o soli kłodawskiej niejodowanej.

Składnikiem potrzebnym do prawidłowego działania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie właściwości ma różowa sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Czemu należy wykorzystywać je do przygotowywania żywności?

Sól himalajska – jakich pierwiastków dostarcza?

Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która doskonale uwydatnia smak potraw. Chociaż nadmierne wykorzystanie soli ma niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne porcje (nie więcej niż 6 g dziennie) są niezbędne dla prawidłowego działania naszego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, to jest pierwiastek odpowiedzialny za utrzymanie właściwego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska czerpana ze pokładów mających prawie 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie mnóstwo wartościowych minerałów i pierwiastków, m.in. wapń, magnez czy potas, a zarazem jest pozbawiony niebezpiecznych zanieczyszczeń i komponentów, np. trujących metali ciężkich. Różowa sól himalajska wspaniale uwydatnia smak dań i jest do kupienia zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło potasu, żelaza i wapnia

Sól kłodawska z kolei to artykuł o dużym stopniu czystości – zawiera ok. 97% chlorku sodu i jest znakomitym dodatkiem do tradycyjnych przetworów. Jest wartościowym źródłem cynku, wapnia czy magnezu, czyli składników niezbędnych do zachowania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, toteż nie zatraca swoich cech i jest bez problemu absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest szeroko używana nie tylko w branży gastronomicznej, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]