Krakowska Piekarnia Pochopień

Smak od 1946 roku – tradycyjna Piekarnia Pochopień Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami sięgającymi 1946 roku. Założona została przez mistrza fachu piekarskiego Jana Pochopień, który był wielokrotnie nagradzany za swoje zasługi dla rozwoju handlu i rzemiosła. Szanowany w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych dał początek istniejącej do dziś piekarni. Kultywowanie tradycji […]
Sok z kiszonej kapusty i buraków – źródło witamin i soli mineralnych

Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znów powróciły na nasze stoły. Do kapusty i ogórków dołączają także nowe, dotychczas mniej popularne warzywa i owoce. Kiedy mówimy o leczniczych walorach żywności poddanej fermentacji nie można zapomnieć również o napojach takich jak maślanka, kombucza czy różnego rodzaju soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Głównie te […]