Kwaszone ogórki i ich wpływ na nasz organizm

Na kanapce, w zupie, w sałatce warzywnej lub jako surówka do drugiego dania – kwaszone ogórki w naszej kuchni jemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, bowiem kiszone warzywa są jednocześnie smakowite, jak i zdrowe. Kwaszone ogórki – z koprem, ząbkami czosnku bądź z innymi dodatkami Kiszone ogórki to warzywa, które poddano naturalnemu […]
Kiszonki – przetwory z warzyw znane na całym świecie

Kiszonki warzywne są tak mocno zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że uważamy, iż jest to wyłącznie słowiański przysmak, rzadko przyrządzany w pozostałych regionach świata. Jednakże kiszonki znane są nie tylko na terenie Europy, ale również w obu Amerykach oraz w Azji. Z jakiego powodu kiszone przetwory warzywne cieszą się popularnością? Zgodnie z wiedzą historyków proces […]
Żurek i barszcz biały – jak je rozróżnić?

Obecnie coraz rzadziej zjadamy obiady z dwóch dań. Z powodu ciągłego pośpiechu, a przez to potrzebę błyskawicznego nasycenia się, raz za razem omijamy zupy, ograniczając się do potraw niegdyś podawanych najczęściej jako to drugie danie. Lecz typowo polskie zupy, jak np. barszcz biały oraz żurek, będą nam towarzyszyć jeszcze długo. Nawet jeżeli własnoręcznie gotujemy je […]
Zupa i dodatek do przekąsek w jednym – o barszczu czerwonym

Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to danie tylko świąteczna, którą jemy na ogół w czasie Wigilii czy też hucznych rodzinnych zabaw okolicznościowych. Tam, gdzie tradycja spożywania dwudaniowych posiłków nadal się utrzymuje, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do innych potraw. Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa […]
Kawa ristretto

Ristretto – co to za kawa? Wiele osób, przeglądając menu kawiarni i popularnych restauracji zadaje sobie to pytanie. Jest to szczególny rodzaj kawy, uwielbiany przez smakoszy. Pozwala na wychwycenie wszystkich nut smakowych konkretnej kawy i delektowanie się smakiem. Dowiedz się, czym dokładnie jest kawa ristretto i jak ją przyrządzić we własnym domu. Czym jest kawa […]
Superfood po polsku

Termin “superfood” oznaczający żywność, która jest szczególnie bogata w składniki odżywcze pozytywnie wpływające na utrzymanie dobrego stanu zdrowia, stał się w ostatnich latach bardzo popularny. Z każdej strony atakują nas informacje, że coś jest “superżywnością” i że koniecznie powinniśmy dodać to do swojej diety. Konsumenci coraz częściej szukają na półkach sklepów egzotycznych produktów, takich jak […]
Gotuj w domu jak profesjonalista – o kursach gotowania

Samodzielne przygotowanie potraw w domowym zaciszu ma wiele plusów. Głównym z nich jest bezsprzecznie oszczędność pieniędzy – spożywanie potraw w domu jest na ogół dużo tańsze aniżeli regularne korzystanie z usług restauracji. Radość wynikająca z ugotowania posiłku osobiście nie jest także bez znaczenia – szczególnie, jeśli możemy podzielić się nim z przyjaciółmi lub rodziną. Nie […]
Dzieci też mogą gotować – warsztaty kulinarne dla dzieci

Dzieci kochają uczestniczyć w gotowaniu – wybierać i podawać składniki bądź dekorować ciasta. Pragniesz wykorzystać zapał kulinarny Twojego malucha? Sprawdź kursy gotowania dla dzieci. Od nas dowiesz się, jak przebiegają takie zajęcia. Warsztat kulinarny dla dzieci – czemu warto zapisać na niego dziecko? Warsztaty kulinarne dla dzieci mogą brać udział maluchy w przedziale wiekowym od […]
Najdroższa kawa świata

Za najdroższą kawę na świecie uchodzi Kopi Luwak, ale kaw o zawrotnych cenach jest więcej, a Kopi Luwak wcale nie jest wśród nich najdroższa, choć zapewne jest najbardziej kontrowersyjna. W tym artykule przedstawiamy kilka najdroższych kaw świata. Kopi Luwak – najbardziej kontrowersyjna kawa świata 700 dolarów za kilogram – tak wysoko może sięgać cena Kopi […]
Krakowska Piekarnia Pochopień

Smak od 1946 roku – tradycyjna Piekarnia Pochopień Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami sięgającymi 1946 roku. Założona została przez mistrza fachu piekarskiego Jana Pochopień, który był wielokrotnie nagradzany za swoje zasługi dla rozwoju handlu i rzemiosła. Szanowany w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych dał początek istniejącej do dziś piekarni. Kultywowanie tradycji […]